Vliv kyseliny lipoové na krevní buňky - Müllerová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2017)
Kyselina lipoová je přirozeně se vyskytující osmiuhlíkatá sloučenina. Ve své molekule má dva atomy síry a jedno chirální centrum. Vyskytuje se ve dvou izomerech jako S-lipoová a R-lipoová kyselina. Její redukovanou formou je kyselina dihydrolipoová. Kyselina lipoová má silné antioxidační účinky a terapeuticky se podává například při diabetu. Ve vysokých koncentracích dokáže kyselina lipoová vyvolat apoptózu nádorových buněk, a proto se o ní uvažuje jako o protinádorovém léčivu. Kromě apoptózy nádorových buněk ale vyvolává apoptózu i u nenádorových buněk a tím může vyvolat poškození ledvin a jiných orgánů. Cílem této práce bylo prozkoumat působení kyseliny lipoové na krevní buňky. Důvodem bylo zejména literárně podložené podezření, že způsobuje poškození erytrocytů. Zjistili jsme, že kyselina lipoová v koncentracích využívaných k léčbě diabetu nepoškozuje erytrocyty. Ve vysokých koncentracích, které by se podávaly proti nádorovým buňkám, způsobuje úbytek erytrocytů, což by mohlo vést k anémii.
The influence of lipoic acid on blood cells
Keywords: kyselina lipoová; erytrocyty; cytotoxicita; eryptóza; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; lipoic acid; erythrocytes; cytotoxicity; eryptosis; high-performance liquid chromatography; HPLC