Secese a moderna v sepulkrálním umění Liberecka na počátku 20. století - Pavlata, David (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zabývá secesními a moderními prvky v sepulkrálním umění na přelomu 19. a 20. století. Jedná se o zdokumentování a rozbor dochovaného fondu náhrobků na hřbitovech v Libereckém kraji, jejich analýza a zasazení do kontextu sekularizace společnosti a proměny pohřebního ritu. Na jednotlivých hrobkách je pozornost zaměřena na prvky individuální výzdoby v kontrastu sjednocené firemní produkce. Současně se práce věnuje i samotným hřbitovům a vlivu tohoto specifického prostoru na dobovou pietu.
Art Nouveau and Modern Style in Sepulchral Monuments of the Liberec Region in the Early 20th Century
Keywords: sepulkrální památky; náhrobky; architektura; sochařství; secese; geometrická moderna; Liberecký kraj; hřbitovy; kremace; 1895-1930; sepulchral monuments; gravestone; architecture; sculpture; Art Nouveau; Modern Style; Liberec region; graveyard; cremation; 1895-1930