Fotoindukované jevy ve sklech s vysokým indexem lomu - Smolík, Jan (Univerzita Pardubice, 2022)
V této práci byly zkoumány převážně fotoindukované jevy vytvářené na povrchu oxidových skel s vysokým indexem lomu (systémy PbO-Ga2O3, PbO-Bi2O3-Ga2O3 a PbO-ZnO-CoO-P2O5). Působením záření docházelo především k tvorbě konvexních mikročoček, dále pak mikrokráterů či mikrolinií, kdy všechny uvedené mikroútvary nacházejí potenciální uplatnění v optice.
Photo-induced effects in high-refractive index glasses
Keywords: skla s vysokým indexem lomu; přímý zápis kontinuálním laserem; mikročočka; mikrokráter; mikrolinie; fotoviskózní změny; high-refractive index glasses; direct CW laser writing; microlens; microcrater; microline; photo-viscous changes