Vliv přídavku stříbra na vlastnosti skla (GeS2)50(Sb2S3)50 & statistický model iontové vodivosti ve skelných materiálech - Fraenkl, Max (Univerzita Pardubice, 2019)
Těžištěm naší práce je statistický model, který popisuje, jak se chovají ionty ve skle. Model řeší způsob a rychlost pohybu iontu ve skle, poskytuje distribuční křivku iontů na volných pozicích ve skle, přičemž každá volná pozice je definována energií, kterou musí iont překonat k tomu, aby ji opustil. Vstupními parametry modelu jsou konkrétní fyzikální parametry studovaného iontově vodivého skla. Pro nás je tím konkrétním materiálem ternární chalkogenidové sklo (GeS2)50(Sb2S3)50 dopované stříbrem. Nicméně model je obecně platný pro iontově vodivé skla. Dle provedené rešerše, se jedná o první přístup, který poskytuje distribuční křivku iontů na volných pozicích ve skle, a tak dovoluje např. řešit zásadní otázku: „Jaké množství iontů je ve skle mobilních“?
How Addition of Silver Influences the (GeS2)50(Sb2S3)50 glass and Model of Ionic Conductivity
Keywords: iontová vodivost; impedanční spektroskopie; Radioactive Tracer Diffusion; model iontové vodivosti; Havenův poměr; Ramanova spektroskopie; volný objem; mikrotvrdost; chalkogenidová skla; ionic conductivity; impedance spectroscopy; Radioactive Tracer Diffusion; model of ionic conductivity; Haven ratio; Raman spectroscopy; free volume; microhardness; chalcogenide glasses