Možné postoje k zacházení s pachateli zvlášť závažných zločinů - Novotná, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2022)
Práce se zabývá variantami postojů, které lze uplatňovat k pachatelům zvlášť závažných zločinů. Popisuje vězeňské systémy, moderní přístupy a vězeňská paradigmata. Důraz je kladen na způsoby zacházení s pachateli trestných činů v České republice, Norsku, Švédsku a Finsku a jejich komparaci. Srovnáním těchto přístupů hodnotí jejich efektivitu, s ohledem na stav kriminality a kriminální recidivy.
Possible attitudes towards the treatment to offenders of particularly serious crimes
Keywords: trestná činnost; pachatelé trestné činnosti; zvlášť závažné zločiny; restorativní justice; crimes; criminal offenders; particularly serious crimes; restorative justice