Papežský dvůr Urbana VIII. pohledem korespondence Pietra Matty (1630-1632) - Plesinger, Martin (Univerzita Pardubice, 2019)
Základní snahou, která vedla ke vzniku této bakalářské práce, bylo blíže přiblížit každodenní pracovní náplň Pietra Matty, římského agenta Františka kardinála z Dietrichsteina. Na základě dochované písemné korespondence jsem se pokusil vystihnout jeho význam pro olomouckého biskupa. Je zde také zachycena velká škála zajímavých informací, zasílaných pravidelně kardinálovi do Olomouce. Nejdůležitějším přínosem celé práce je osobní pohled samotného Pietra Matty na události, které se staly mezi lety 1630 až 1632.
The papal court of Urban VIII. by the correspondence of Pietro Matta (1630-1632)
Keywords: agenti; František z Dietrichsteina; papežský dvůr; třicetiletá válka; Urban VIII.; Matta, Pietro; agents; Franz from Dietrichstein; papal court; The Thirty Yers' War; Urban VIII.; Matta, Pietro