Hrací karty v českých sbírkách - Caranová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato práce je věnována hracím kartám, na které se v dnešní době pozapomíná. Je to jedna kapitola z našich dějin, která pomalu, ale jistě upadá do pozadí. Dnes je již jen několik odborníků, kteří se tímto tématem zabývají, a většina lidí považuje hrací karty jen za formu zpestření volného času. Má práce je zaměřena na sady karet, dochovaných v našich sbírkách, speciálně do 17. století. Chtěla bych se také v práci věnovat historii a výrobě karet a některým hrám. Součástí práce je také seznam dohledaných karet v našich sbírkách v podobě tabulky s fotografiemi.
Playing cards in the Czech collections
Keywords: hrací karty; karetní hry; Česko; playing cards; card games; Czech Republic