Predikce indexu kvality ovzduší pomocí LVQ neuronových sítí - Kovařík, Jan (Univerzita Pardubice, 2016)
Cílem této diplomové práce je provést předzpracování dat, navrhnout model predikce indexu kvality ovzduší a verifikovat jej na datech z vybraných lokalit Pardubického a Královehradeckého regionu. Použitá data byla získána z Českého hydrometeorologického ústavu ve třech různých lokalitách v letech 2010-2012. Na základě dat naměřených na třech monitorovacích stanicích, Pardubice Dukla, Pardubice Rosice a Hradec Králové Brněnská, byly modely navrženy tak, aby předpovídaly třídy indexu kvality ovzduší o jeden den dopředu, a to za pomoci neuronových sítí LVQ1 a LVQ3. Výsledky byly porovnány s neuronovými sítěmi RBF a MLP.
Air Quality Index Prediction Using LVQ Neural Networks
Keywords: predikce; index kvality ovzduší; LVQ neuronové sítě; neuronové sítě; prediction; air quality index; LVQ neural networks; neural networks