Slitiny s tvarovou pamětí a jejich využití v medicinálních aplikacích - Kolářová, Denisa (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce se zabývá moderními technickými materiály, kterými jsou slitiny s tvarovou pamětí. Nejdříve bude uveden základní popis a struktura materiálů s tvarovou pamětí. Dále budou představeny vlastnosti slitin s tvarovou pamětí ovlivňující fázovou transformaci, tedy jak se slitina bude měnit se změnou teploty a vlivem působení vnějších sil. Budou objasněny pojmy jako je efekt tvarové paměti, superelasticita, pseudoplasticita a superplasticita. Nakonec bude uvedeno využití slitin s tvarovou pamětí v medicinálních aplikacích. Tato část bakalářské práce bude věnována především Nitinolu a jeho použití v chirurgii, ortopedii, stomatologii a ortodoncii.
Shape-memory alloys in medical applications
Keywords: efekt tvarové paměti; chirurgie; medicinální aplikace; nitinol; pseudoplasticita; slitiny s tvarovou pamětí; superelasticita; transformace.; medical applications; nitinol; pseudoplasticity; shape memory alloys; shape memory effect; superelasticity; surgery; transformation