Prevence kriminality jako součást sociálního sektoru bezpečnosti na lokální a regionální úrovni - Veselá, Nikola (Univerzita Pardubice, 2018)
Práce je věnována tématu prevence kriminality se zaměřením na regionální úroveň. Zabývá se samotnou kriminalitou a vybranými problémy, které se kriminality dotýkají (rizikové faktory vedoucí k trestné činnosti, preventivní programy, institucionální zastřešení, nové hrozby). Cílem práce je komparace dvou okresů, a to okresu karlovarského a kolínského. Okresy jsou porovnávány dle demografických a socioekonomických indikátorů souvisejících s kriminalitou a její prevencí a jsou zaznamenány v tabulkách a grafech pro lepší znázornění. Kolínský okres je na tom lépe v demografických indikátorech (je věkově "mladší a rozrůstá se), dle socioekonomických indikátorů jsou okresy téměř identické a tak nelze určit, který okres je na tom v tomto směru lépe. Jako bezpečnější okres je možné označit okres kolínský, kde byl spáchán menší počet registrovaných trestných činů ve sledovaných letech, v samotném městě Kolín proběhl sběr dotazníkového šetření zaměřený na vnímání pocitu bezpečí obyvateli tohoto města.
Crime prevention as a part of the social security sector at local and regional level
Keywords: kriminalita; kriminologie; prevence kriminality; sociální sektor bezpečnosti; regionální odlišnosti; crime; criminology; crime prevention; social security sector; regional differences