Příprava certifikované metodiky testování transdermální absorpce chemických látek in vitro - Kotingová, Lenka; Nývltová, Zora; Rösslerová, Zdeňka; Bíšková, Lucie; Volková, Jana; Fibír, Aleš; Kořínková, Jaroslava; Moravcová, Lenka; Plodíková, Petra (My University, 2022)
Tato publikace představuje přípravu certifikované metodiky pro testování in vitro transdermální absorpce chemikálií a upozorňuje na různá úskalí při jejich implementaci. Vertikální difuzní buňky (Franzovy buňky) byly použity k testování dermální absorpce kofeinu, kyseliny benzoové a testosteronu přes penetrační membránu (kůže vepřového ucha), zatímco vzorky receptorové tekutiny byly hodnoceny pomocí HPLC. Navržená metodika byla certifikována v roce 2022 v systému Správné laboratorní praxe a bude využívána ve VUOS Rybitví a na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové pro hodnocení dermální absorpce různých látek životního a pracovním prostředí.
Preparation of certified methodology for testing transdermal absorption of chemicals in vitro
Keywords: kožní absorpce; in vitro; difuzní komůrky; lidská kůže; prasečí kůže; kofein; kyselina benzoová; testosteron; skin absorption; in vitro; diffusion cells; human skin; pig skin; caffeine; benzoic acid; testosterone