Mikrobiologie a kontrola slizů v papírenství - Milichovský, Miloslav (Svaz průmyslu papíru a celulózy, 2019)
Snaha po zefektivnění výroby papíru spojená s úsporou energií a materiálových nákladů vede ke stále většímu uzavírání vodních okruhů papírenských strojů resp. k snižování spotřeby čerstvé a vypouštěné vody. Na druhé straně však toto vyvolává zvyšování teploty a koncentrace rozpuštěných, koloidních a dalších rozdispergovaných látek. Výsledkem je pak zvyšováni dávek pomocných aditiv a růst slizů. Slizy způsobují problémy v chodu papírenského stroje, protože vytváří nepříjemné usazeniny, korozi atd. Kontrola slizů tak nabývá v oboru výroby papírů a lepenek čím dal vice na významu.
Microbiology and slime control in papermaking
Keywords: výroba papíru; provoz papírenského stroje; mikrobiologie; kontrola slizů; papermaking; runability; microbiology; slime control