Socjalna praca wczesnego wspomagania w społeczności – przykłady dobrych praktyk w Republice Czeskiej - Šándorová, Zdenka (My University, 2015)
Wczesna interwencja i wczesne wspomaganie dziecka niepełnosprawnego w Czeskiej Republice funkcjonuje już wiele lat. Wpisała się zarówno w system pomocy rodzinie, jak i politykę na rzecz osób niepełnosprawnych. Jest nieodłączną częścią systemu lokalnego wsparcia rodzin z dziećmi niepełnosprawnymi i zagrożonymi niepełnosprawnością. Celem artykułu jest ukazanie zmian w systemie wczesnego wspomagania w Republice Czeskiej, jego głównych założeń i podstaw prawnych, a także zobrazowanie działania wybranej placówki wczesnego wspomagania.
Social service early intervention and community - an example of good practice in the Czech republic
Keywords: Wczesne wspomaganie rozwoju dziecka; niepełnosprawność; rodzina; wsparcie społeczne.; Early support of the child’s development; disability; family; social support.