Modernizace veřejné správy - Zálešáková, Jitka (Univerzita Pardubice, 2006)
Modernizaci veřejné správy předcházela reforma veřejné správy. První fáze reformy veřejné správy znamenala ustanovení krajů a související přesun řady kompetencí z ústřední státní správy, Realizace druhé fáze reformy veřejné správy znamenala zrušení okresních úřadů a rovněž přesun kompetencí na kraje a obce. Na úrovni územní veřejné správy se tak v posledním období uskutečnily výrazné systémové změny, které zahájily modernizaci veřejné správy. Týká se zejména oblastí zlepšování regulace, kontroly veřejné správy, informatizace veřejné správy, systém vzdělávání úředníků a kvality veřejných služeb.
Modernisation of public administration
Keywords: modernisation; reform; benchmarking; Public services; informatisation; education of officials; modernizace; reformy; Veřejné služby; informatizace; vzdělávání úředníků; regulace; veřejná správa