Analýza vibrací převodovek - Lanc, Aleš (Univerzita Pardubice, 2013)
Diplomová práce je zaměřena na návrh metodiky sledování technického stavu převodovky NORD 9092.1 a elektromotoru Siemens 160 kW, které pohánějí míchadlo v nádobě. Pro zjištění aktuálního stavu převodovky a elektromotoru je použita diagnostická metoda - měření vibrací. Jde o bezdemontážní diagnostickou metodu. Důležité je provést analýzu měřeného objektu a správně určit měřená místa pro získání dostatečného množství informací o stavu převodovky a elektromotoru. Měřená místa je nutné definovat, aby bylo možné provést opakované měření. Pro určení, o jakou poškozenou součást se jedná, je třeba spočítat základní a harmonické frekvence všech rotujících částí (rotory, ozubená kola, ložiska) a tyto frekvence se následně identifikují v naměřeném signálu. Na základě jejich analýzy je možné diagnostikovat technický stav součástek.
Analysis of vibration transmission
Keywords: vibrodiagnostika; snímače; měřící místa; převodovky; ozubená kola; ložiska; výpočet základních a harmonických frekvencí; vibration diagnostics; sensors; measuring points; gearbox; gears; bearings; calculation of fundamental and harmonic frequencies