Proměny kritické a umělecké reflexe role Viktorky v Babičce Boženy Němcové (s přihlédnutím k filmovým adaptacím) - Švec, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce je zaměřena na kritickou a uměleckou reflexi postavy Viktorky v Babičce Boženy Němcové. V první části práce jsem se snažil obsáhnout kritickou reflexi Viktorky tak, jak jí vnímali přední čeští literární vědci, zejména minulého, ale i nynějšího století. Druhá část práce mapuje uměleckou reflexi této postavy, tedy jak byla Viktorka vnímána vybranými umělci a jakým způsobem ji interpretovali ve vlastní tvorbě. Zvláštní část práce tvoří zmínka o všech filmových adaptacích Babičky, kde jsem se zaměřil jak na uchopení v rámci filmové řeči, tak částečně i na dobový kontext, hlavní pozornost jsem věnoval proměnné úloze Viktorky v rámci jednotlivých děl.
Changes of Critical and Artistic Reflection of the Role of Viktorka Character in Babička by Božena Němcová Including Film Adaptations
Keywords: Viktorka; Němcová, Božena; kritická a umělecká reflexe; filmové adaptace; filmová řeč; dobový kontext; critical and artistic reflection; film adaptations; film narratology; historical context