Dodržování správných postupů při převazu invazivního vstupu - periferní žilní kanyla, formou kontrolního listu u pacientů na lůžkách intenzivní péče - Motáková, Anna (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce je věnována tématu "Dodržování správných postupů při převazu invazivního vstupu - periferní žilní kanyla, formou kontrolního listu u pacientů na lůžkách intenzivní péče." Práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. V teoretické části této práce popisuji anatomii cévního řečiště a s ní spojený nejvhodnější výběr periferní žíly k periferní žilní kanylaci, výběr druhu periferní žilní kanyly, její následné zavedení a zhodnocení možných komplikací. Dále se zde zaměřuji na převaz periferní žilní kanyly, zvolení převazového materiálu a další následnou ošetřovatelskou péči. Cílem práce je zařazení hygienicko-epidemiologických zásad spojených s převazem periferní žilní kanyly. Ve výzkumné části se zabývám převazem periferní žilní kanyly na jednotkách intenzivní péče. V této části práce je cílem poukázat na dodržování správných postupů a plnění metodických pokynů u nelékařského personálu spojených s převazem periferní žilní kanyly na oborových jednotkách intenzivní péče. Výzkumná část je hodnocena formou pozorování nelékařského personálu pracujícího na jednotkách intenzivní péče.
Compliance the right procedure during changing the dressing of invasive access - peripheral intravenous cannula, the form is through control sheet at patients in intensive care unit
Keywords: hygienická dezinfekce rukou; jednotka intenzivní péče; kanylace; periferní žilní kanyla; převaz periferní žilní kanyly; hygienic disinfection of hands; intensive care unit; cannulation; peripheral venous cannula; bandaging of a peripheral venous cannula