Stanovení fenoxyalkanových kyselin, alkylfenolů a ftalátů v povrchových a odpadních vodách pomocí plynové chromatografie - Kaplanová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2003)
Práce pojednává o stanovení fenoxyalkanových kyselin, alkylfenolů a ftalátů v povrchových a odpadních vodách. O jejich izolaci ze vzorků, derivatizaci, zakoncentrování a stanovení na plynovém chromatogrqfu. Byly připraveny methylestery fenoxyalkanových kyselin reakcí s diazomethanem po izolaci ze vzorku vody dichlormethanem. Byla ověřována robustnost, selektivita, opakovatelnost této metody a linearita kalibrační řady. Byla zjišťována výtěžnost extrakce alkylfenolů heptanem po přímé acetylaci ve vzorku vody acetanhydridem. Dále výtěžnost extrakce ftalátů dichlormethanem.
Determination of phenoxyalkanoic acids, alkylphenols and phtalates in surface and waste water by gas chromatography
Keywords: fenoxyalkanové kyseliny; fenoly; ftaláty; herbicidy; změkčovadla; povrchové vody; odpadní vody; extrakce; derivatizace; plynová chromatografie