Mladí Romové a etnoemancipační hnutí - seberealizace Romů - Nováková, Adéla (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce se zabývá seberealizací převážně mladých Romů prostřednictvím specifických aktivit, jako jsou festivaly, výstavy a podobně. V teoretické části jsou zpracovány pojmy jako Romové, etnoemancipační hnutí, romství na základě odborné literatury a internetu. Praktická část se soutřeďuje na vyhodnocení terénního výzkumu. Klade se důraz na otázku seberelizace u mladých Romů.
Young Gypsies and ethnoemancipatory movement
Keywords: young Romanies; ethnoemancipatory movement; self-fulfillment; Romany identity; mladí Romové; etnoemancipační hnutí; seberealizace; romství