Tuk a mastné kyseliny v čokoládě - Pešková, Simona (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na tuky a mastné kyseliny v čokoládě. Teoretická část je věnována charakterizaci tuků, mastných kyselin a jejich rozdělení. Také je zde popsána historie, výroba a chemické složení čokolády. V poslední kapitole této části jsou zmíněny metody stanovení tuku a mastných kyselin. Experimentální část obsahuje stanovení tuků ve vzorcích čokolád metodou dle Soxhleta a následné stanovení zastoupení mastných kyselin pomocí metody plynové chromatografie s hmotnostní detekcí.
Fat and fatty acids in chocolate
Keywords: tuky; mastné kyseliny; Soxhletova extrakce; čokoláda; fats; fatty acids; Soxhlet extraction; chocolate