Pašování a jeho odraz v tisku meziválečného Československa - Koudelka, Martin (Univerzita Pardubice, 2016)
Na základě literatury bude stručně nastíněna ekonomická situace doby se zřetelem k důvodům, které vedly k existenci pašování v příhraničních regionech. Plošným průzkumem vybraných novin ve sledované době bude zachycena četnost a charakter zpráv o pašování, jeho provozovatelích, místech výskytu, případně další názory novinářů na tento jev. Ze zjištěného budou vyvozeny závěry, které by se měly týkat nejenom těch, kdo delikty tohoto typu páchali, ale i těch, kdo o nich psali.
Smuggling and its Reflection in the Daily Press in the Interwar Czechoslovakia (1918-1939)
Keywords: ekonomická situace; celní politika; regionální tisk; celostátní tisk; pašování; economic situation; customs politics; regional press; national press; smuggling