Identita Těšínského Slezska - Rubek, Nela (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato práce se zabývá etnickou identitou na území Těšínského Slezska. Konkrétně se zaměřuje na otázku, jak a čím se zde utváří jedinečná etnická identita českých občanů hlásících se k polské národnosti, zda se jedná o samovolný či plánovaný charakter tvorby identity a jaké vlivy tomu napomáhají. Kvalitativní výzkum se zaměřuje na jazyk (bilingvismus, nářečí), principy institucí (zejména školství) a rodinné vazby (tradice). Práce je založena na teorii situacionalismu Fredrika Bartha.
The Identity of Těšínské Slezsko
Keywords: etnická identita; Těšínské Slezsko; jazyk; instituce; vzdělávání; ethnic identity; Těšínské Slezsko; language; institutions; education