Oxidační odbourávání metamitronu v modelových odpadních vodách - Vokálová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá oxidačním odbouráváním pesticidu metamitronu, který se do odpadních vod dostává především splachem z půdy a rostlin. Tento pesticid se řadí k perzistentním látkám a je odolný vůči klasickým metodám čištění odpadních vod. Teoretická část této práce je věnována vlastnostem metamitronu a možnostem jeho odbourávání se zaměřením na pokročilé oxidační procesy. V experimentální části byla k čištění modelových odpadních vod obsahujících metamitron zvolena metoda elektrochemické oxidace na borem dopované diamantové elektrodě. Byly studovány vlivy prostředí a vyhodnoceny optimální podmínky odbourávání.
Oxidative degradation of metamitron in model wastewaters
Keywords: metamitron; pokročilé oxidační procesy; elektrochemická oxidace; BDDE; metamitron; advanced oxidation processes; electrochemical oxidation; BDDE