Historie Sboru dobrovolných hasičů v Chocni od roku 1870 až do současnosti s přihlédnutím k dobovým pramenům - Hrdinová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato práce se zabývá historií Sboru dobrovolných hasičů v Chocni. Sbor byl založen roku 1878, ale už předtím se ve městě rozvíjela hasičská činnost. V úvodu je nastíněna struktura práce a představeny jsou základní prameny. V prvních dvou kapitolách jsou stručně shrnuta období před založením sboru. Hlavní část práce je rozdělena na specifické oblasti. Tyto oblasti se zabývají výjezdy, represí, prevencí, společenskou činností a významnými osobnostmi. Mezi nejdůležitější použité prameny patří kroniky a památníky sboru. V závěru jsou shrnuty poznatky jednotlivých kapitol a využití pramenů.
History of Volunteer Fire Fighters in Choceň since 1870
Keywords: Sbor dobrovolných hasičů; Choceň; požáry; represe; požární prevence; společenské akce; Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska; hasičské sbory; Volunteer firefighters; fires; repression; fire prevention; social events; Firemen association of Bohemia, Moravia and Silesia