Aplikační hodnocení sazí - Hladilová, Nela (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit změny barevnosti sazí v závislosti na velikosti částic a měrném povrchu. Jednotlivé druhy sazí (ztužující, poloztužující) byly po jejich rozdělení sítováním (PSD) na jednotlivé frakce dle velikosti, studovány s ohledem na měrný povrch, a to pomocí dusíkové adsorpční metody. U všech vzorků byla provedena jejich aplikace do organického pojiva, a to v ředěném tónu s TiO2 v hmotnostním poměru 1:10 pro všechny jednotlivé frakce. Barevné vlastnosti byly následně objektivně zhodnoceny pomocí barevných souřadnic sytému CIE L*a*b* vypočtených z remisních křivek.
Application evaluation of carbon black
Keywords: saze; výroba sazí; použití sazí; vlastnosti sazí; carbon black; production of carbon black; application of carbon black; properties of carbon black