Vliv animoterapie na jedince s mentálním postižením, její dostupnost a efektivita v České republice - Macková, Marcela (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce se zabývá významem animoterapie pro jedince s mentálním postižením. Práce je rozdělena na dvě části, konkrétně na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části bakalářské práce jsou představeny metody, postupy a léčebné účinky, které animoterapie má. Dále je zaměřena na charakteristiku mentálních postižení a cílové skupiny - osob s mentálním postižením. Tato část práce je kompilací a komparací dané problematiky ze zdrojů odborné literatury. V rámci praktické části, jejíž součástí je výzkum dostupnosti a efektivity animoterapie v České republice, jsou poznatky získány z několika zařízení po celé České republice, ve kterých je animoterapie prováděna. Tato zařízení byla zdrojem informací pro zpracování výzkumu. Hlavním cílem práce bylo zjistit jaká je dostupnost a efektivita animoterapie v léčbě osob s mentálním postižením v České republice.
Influence of animotherapy on individuals with mental disabilities, its availability and effectiveness in the Czech Republic
Keywords: animoterapie; mentální postižení; dostupnost; efektivita; zvířata; terapie; animotherapy; mental disability; availability; efficiency; animals; therapy