Elektrodialýza a její využití při zahušťování solných roztoků - Jureček, Kryštof (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá elektrodialýzou a jejím využitím, zejména pro přístup Zero Liquid Discharge (ZLD). Cílem teoretické části práce je posoudit potenciál elektrodialýzy jako klíčového procesu pro dosažení ZLD a analyzovat její efektivitu při čištení a recyklaci odpadních vod. Práce se zaměřuje na principy elektrodialýzy, optimalizaci procesních podmínek a hodnocení účinnosti odsolování vody. Rovnež je nastíněna situace v tomto odvětví ve vybraných zemích. Experimentální část se zaměřuje na zahušťování roztoku síranu sodného pomocí elektrodialyzační jednotky.
Electrodialysis and its application in the concentration of saline solutions
Keywords: elektrodialýza; Zero Liquid Discharge; membránové procesy; odpadní vody; electrodialysis; Zero Liquid Discharge; membrane processes; wastewater