Odsun německého obyvatelstva ze soudního okresu Hostinné a jeho následné dosídlení - Bašek, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce se zaměřuje především na zdokumentování demografického pohybu obyvatelstva v soudním okrese Hostinné od skončení druhé světové války do konce 40. let 20. století. První část práce je zaměřena na odsun německého obyvatelstva za hranice Československa. Druhá část sleduje průběh osidlování regionu. Práce zachycuje i vytváření obecní samosprávy.
Transfer of the German population from the Hostinné district and the subsequent resettlement
Keywords: odsun; dosídlení; česko-německé vztahy; Němci; demografie; Transfer; settlement; Czech-German relationship; Germans; demography