REST API framework - Fűrst, Dominik (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na návrh a vývoj knihovny pro programátory webových aplikací využívajících rozhraní REST. Teoretická část se zabývá analýzou architektury REST a jejími dalšími alternativami. V praktické části je v jazyce PHP vytvořena abstraktní vrstva mezi konkrétním programem a samotným rozhraním REST. Knihovna umožňuje vývojářovi manipulovat s daty v databázi prostřednictvím operací CRUD. K tomuto účelu se využívají HTTP metody GET (pro čtení), POST (pro zápis), PUT (pro úpravu) a DELETE (pro smazání). Programátor může využívat funkce knihovny prostřednictvím konfiguračního souboru, kde pro danou cestu webového serveru uvede jednotlivé metody spolu s potřebnými informacemi pro jeho již konkrétní implementaci. Na základě těchto informacích dojde k provedení jedné z uvedených operací. Aplikace poskytuje prostředky pro práci s databází MySQL, rovněž umožňuje odeslání HTTP požadavku na libovolný cílový bod v síti internet. Výsledky těchto dotazů jsou uživateli zobrazeny společně se stavovým kódem požadavku a zprávou o provedení, které si autor může dále zpracovat dle požadavků vlastní aplikace.
REST API framework
Keywords: REST API; architektura rozhraní; webová knihovna; abstraktní vrstva; manipulace s daty; aplikační rozhraní; HTTP požadavky; CRUD operace; vývoj webových aplikací; back-end vývoj; REST API; interface architecture; web library; abstract layer; data manipulation; application interface; HTTP requests; CRUD operations; web application development; back-end development