Zilvárové z Pilníkova, dějiny a hmotná kultura rodu ve středověku a raném novověku s důrazem na stavební památky s rodem spojené - Mayerhofer, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá východočeským šlechtickým rodem Zilvárů. Klade si za cíl zjistit a zachytit historii rodu, zmapovat a popsat jejich panství a stavby. Hlavní důraz je kladen na jejich stavební činnost a stavby s rodem spojené. Cílem je také dát všechny zjištěné poznatky do vzájemných souvislostí a sepsat do jedné práce, neboť takové souvislé dílo dosud neexistuje
The Zilvárs of Pilníkov, history and material culture of the family in the middle ages and early modern period with an emphasis on architecture associated with the family
Keywords: Zilvárové; stavby; panství; tvrze; zámky; hrady; kostely; náhrobníky; Břecštejn; Zilvárs; estates; strongholds; palaces; castles; churches; tombstones; Břecštejn