Antimobbingové preventivní programy - scoping review - Ševčuková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou mobbingu sester na pracovišti ve zdravotnictví. V teoretické části je popsána definice mobbingu, jeho důsledky na individuální i organizační úrovni a možnosti právní ochrany a prevence. Průzkumná část se pomocí literární rešerše zabývá vyhledáním a popisem dostupných antimobbingových preventivních programů ve zdravotnictví. Ze třinácti nalezených studií, vyplývá, že jakákoliv zavedená intervence pro prevenci mobbingu je účinná. Vede ke zvýšení jeho povědomí mezi sestrami, a především ke snížení výskytu mobbingu na pracovišti, a tím i fluktuace sester. Výsledky studií poukazují na nutnost zavedení nulové tolerance vůči šikaně mezi sestrami a vytvoření kultury otevřené atmosféry s asertivní komunikací.
Antimobbing prevention programs - scoping review
Keywords: mobbing; bullying; šikana na pracovišti; preventivní program; sestry; zdravotnictví; mobbing; bullying; bullying in workplace; prevention program; nurses; healthcare