Možnosti snížení opotřebení okolků kol drážních vozidel a kolejnic v obloucích koridorové tratě Brno - Blansko - Elstner, Martin (Univerzita Pardubice, 2007)
V této bakalářské práci je charakterizován traťový úsek Brno Maloměřice, stavědlo 6. – Blansko z geomorfologického, technického a provozního hlediska. V práci jsou popsány vady kol a kolejnic tohoto úseku i s procesy, které těmto vadám předchází, dále je v práci uveden přehled současných měřících a diagnostických prostředků a souhrn dnes známých metod ke snížení opotřebení okolků kol drážních vozidel a kolejnic. V bakalářské práci jsou také popsány i možné problémy vzájemného ovlivnění těchto metod s důrazem na jejich hospodářsko-ekonomické aspekty.
Possibilities of reducing rail and railway vehicle flange wear in curves of the Brno - Blansko corridor track
Keywords: železniční kola; kolejnice; opotřebení; diagnostiky; Měření; kolejové mazníky; modifikátory tření