Násilí v nových náboženských hnutích: Nebeská brána - Semanová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce je zaměřena především na nové náboženské hnutí Nebeská brána a na násilí, k němuž uvnitř hnutí došlo. První část práce se věnuje vymezení dvou základních termínů: nová náboženská hnutí a UFO kulty. Následně se soustředí na podrobnější vhled do historie Nebeské brány. Druhá část práce se zabývá různými typy násilí, které se u nových náboženských hnutí mohou vyskytnout, a také faktory, které mohou k násilí u takových hnutí přispět. Na závěr se pak práce věnuje samotné hromadné sebevraždě u Nebeské brány.
Violence in new religious movements: Heaven's Gate
Keywords: nová náboženská hnutí; nová náboženská hnutí a násilí; hromadná sebevražda; Nebeská brána; UFO kulty; new religious movements; new religious movements and violence; mass suicide; Heaven's Gate; UFO cults