Aplikace monomeru na bázi řepkového oleje při syntéze samosíťujících filmotvorných latexů - Petrnoušek, Dominik (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato diplomová práce se zabývá využitím alternativních monomerů z obnovitelných zdrojů pro syntézu filmotvorných samosíťujících latexů. Teoretická část se mimosamotné náhrady bio-monomeů zabývá zejména popisem koloidních systémů, jejich syntézy, struktury a vlastností. Experimentální část se pak věnuje přípravě dvou sérií polyakrylátových latexů lišící se typem anionaktivního emulgátoru. Jejich základní vlastnosti a vliv polymerizovatelného a nepolyme-rizovatelného emulgátoru byly zkoumány společně s vlivem obsahu kopolymerovaného bio-monomeru. U jejich povlaků a filmů pak byly zkoumány lakařské a mechanické vlastnosti.
Application of a rapeseed oil based monomer in the synthesis of self-crosslinking film-forming latexes
Keywords: latex; emulzní polymerace; A4F-MALS; kyselina olejová; řepkový olej; latex; emulsion polymerization; A4F-MALS; oleic acid; rapeseed oil