Život pacientů s roztroušenou sklerózou - Venclová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá životem pacientů s onemocněním roztroušená skleróza mozkomíšní. Práce je diferencována na teoretickou a praktickou část. Cílem teoretické části je poukázat na problematiku roztroušené sklerózy a zachytit základní aspekty pacientova života s touto diagnózou. Úvod teoretické části je zaměřen na základní principy nervové soustavy. Dále je zde poukázáno na různé formy RS. Pozornost je také věnována klinickým projevům onemocnění a popisu terapie. Dále jsou zde zachyceny různé aspekty pacientova života, především péče o psychickou a fyzickou kondici pacienta. V závěru teoretické práce je popsáno několik center pro léčbu RS. Průzkumná část se zaobírá výsledky strukturovaných rozhovorů, které byly prováděny v MS Centru nemocnice krajského typu. K této formě rozhovoru bylo přistoupeno z důvodu získání konkrétních informací, zaznamenání autentických odpovědí, ale i osobního prožitku s cílem předejít nepochopení otázky nebo problému s utříbením myšlenek respondentů. Rozhovor byl diferencován na šest okruhů, tykajících se života s RS. Pro větší přehlednost jsou odpovědi respondentů zpracovány za pomocí programu SmartArt do grafické formy myšlenkových map. Jako největší omezení osobního života respondenti vnímají nutnost pravidelného denního režimu. Ovlivnění na úrovni profesního života se projevuje především nastoupením invalidního důchodu nebo zkrácením pracovního úvazku respondentů. Sociální kontakty pacienta s RS jsou poznamenané značnou neinformovaností společnosti o RS, což mnohdy významně narušuje mezilidské vztahy. Z průzkumu vyplývá, že RS pacientům vzala především sociální kontakty a určité životní návyky, ovšem dala jim životní nadhled. Psychický stav pacienta s RS může být poznamenán obranným mechanismem popírání nemoci či situacemi spojenými s přijetím pacientovy rodiny. Situace související se sebeobsluhou, jsou pro pacienta fyzicky nejnáročnější. V období diagnostiky onemocnění se ukázal jako významný rizikový faktor vzniku RS stres.
People with diagnosis of multiple cerebrospinal sclerosis and their typical lifestyle
Keywords: centrální nervová soustava; diagnostika; fyzická kondice; klinické projevy; psychická kondice; rizikové faktory; roztroušená skleróza mozkomíšní; terapie; životní aspekty; central nervous systém; clinical manifestations; diagnostics; life aspects; mental condition; multiple sclerosis; physical condition; risk factors; therapy