Toxicita aminofenolických léčiv - Brožová, Monika (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá toxicitou vybraných aminofenolických léčiv a pro kompletnost je zde uvedena i toxicita ibuprofenu. V úvodu jsou zmíněny základní informace o analgetických a antipyretických přípravcích a o jejich možných hepatotoxických a nefrotoxických účincích. Dále je zde vysvětlena biotransformace xenobiotik a v další části práce jsou podrobně popsána 4 léčiva paracetamol, fenacetin, mesalazin a ibuprofen. U těchto léčiv je detailně charakterizován především jejich metabolismus a toxicita.
Toxicity of aminophenolic compounds
Keywords: hepatotoxicita; hepatotoxicity; nefrotoxicita; xenobiotika; paracetamol; mesalazin; ibuprofen; fenacetin; nephrotoxicity; xenobiotics; acetaminophen; mesalazine; ibuprofen; phenacetine