Vliv teploty sušení na karotenoidy a antokyany: meta analýza dat - Červenka, Libor; Červenková, Zuzana; Velichová, Helena (Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre, 2017)
Cílem této studie bylo ohodnotit efekt sušící teploty na obsah karotenoidních látek a antokyanů v ovoci a zelenině s využitím meta-analýzy dat. Response ratio (RR) byl použit jako metrika pro kvantitativní stanovení, zda je sušení při teplotě 40°C lepší než při vyšších teplotách s ohledem na obsah karotenoidů a antokyanů. Pro meta-analýzu bylo použito 14 publikací popisující efekt sušení na karotenoidní látky a 8 popisující vliv sušící teploty na antokyany. Pro produkty sušené při 70°C indikovala hodnota RR významný pokles obsahu karotenoidů (RR=0,71) a antokyanů (RR=0,77) pro produkty sušené při 80°C. Analýza jednoznačně neprokázala, že sušení při 40°C přineslo je výhodné s ohledem na retenci karotenoidů a antokyanů ve srovnání s obsahem látek v produktech sušených při vyšších teplotách (50°C, 60°C, 70°C and 80°C).
The Effect of Drying Temperature on Carotenoids and Anthocyanins: Meta-analysis of Data
Keywords: response ratio; teplota sušení; ovoce; zelenina; sušárna; response ratio; drying temperature; fruit; vegetable; oven drying