Vliv různých prekurzorů na vlastnosti Mg-Al a Mg-Fe směsných oxidů, zejména zbytkového sodíku - Kerlín, Martin (Univerzita Pardubice, 2024)
Práce se zabývá vlivem zbytkových látek obsahující sodík v Mg-Al a Mg-Fe směsných oxidech na jejich vlastnosti a katalytickou aktivitu v transesterifikaci rostlinných olejů za dvou podmínek. Směsné oxidy byly připraveny kalcinací z hydrotalcitů syntetizovaných z prekurzorů chloridů a dusičnanů pomocí koprecipitace. Cílem bylo stanovit zbytkový obsah sodíku i prekurzorů a popsat jejich vliv na samotný směsný oxid a výtěžek transesterifikace. V teoretické části je popsána transesterifikace, druhy katalýzy, hydrotalcity, vliv různých prekurzorů na stabilitu hydrotalcitů v transesterifikaci a použité analytické metody (XRD, ICP/MS, SEM/EDX, TPD, GC). Byly připraveny 3 série hydrotalcitů: jedna byla připravena z chloridů hořčíku a hliníku, druhá z chloridů hořčíku a železa a třetí z dusičnanů hořčíku a železa. Hydrotalcity byly promyty různým množstvím redestilované vody (0,25; 3 a 5 l), aby v nich zůstal různý zbytek látek obsahujících sodík. Byla analyzována struktura, bazicita a katalytická aktivita připravených směsných oxidů. Bylo zjištěno že sodné ionty se nacházív hydrotalcitech a směsných oxidech připravovaných z chloridů ve formě chloridu sodného, zatímco v případě prekurzorů z dusičnanů se sodík nachází ve formě dusičnanu sodného. Bylo zjištěno že vznikající chlorid sodný nemá vliv na katalytické vlastnosti směsných oxidů při transesterifikaci, ale zanáší póry a tím snižuje povrch i množství směsného oxidu použitého do reakce.
The effect of various precursors on the properties of Mg-Al and Mg-Fe mixed oxides, especially residual sodium
Keywords: transesterifikace; hydrotalcit; směsný oxid; katalyzátor; sodík; transesterification; hydrotalcite; mixed oxide; catalyst; sodium