Role veřejné správy při řízení prostorových dopadů suburbanizačních procesů našich velkých měst - Šilhánková, Vladimíra (Univerzita Pardubice, 2006)
Suburbanizace se stala za posledních 10 let fenoménem urbanizačních procesů v České republice. Předměstí, vesnice i malá města, která leží v okolí velkých měst začala v tomto období významně růst v důsledku stěhování obyvatel z jádrových měst. Příspěvek se zaměřuje na procesy současné suburbanizace a problémy s ní spojené, ukazuje, že současné suburbanizační trendy nejsou trvale udržitelné a pokouší se najít nástroje pro „optimalizaci velikosti sídel“ z urbanistického a environmentálního hlediska. Příspěvek analyzuje situaci na datech z HradceKrálové, který je tradičně v České republice považován za město s nejlepšími podmínkami v oblasti kvality života.
Keywords: suburbanizace; město; urbánní prostředí; místní samospráva; suburbanization; city; urban surrounding; local administration