Vícekriteriální rozhodování a možnosti jeho využití v rámci řízení podniku - Dibelková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2025)
Cílem této práce je představit vybrané metody vícekriteriálního hodnocení a aplikovat je na konkrétní rozhodovací problém fiktivní společnosti EcoSolutions s.r.o., která se rozhoduje o nákupu notebooků pro své zaměstnance. Teoretická část přibližuje základní pojmy rozhodování a popisuje konkrétní rozhodovací metody. Praktická část obsahuje formulaci rozhodovacího problému, vymezení hodnoticích kritérií a variant, následovanou aplikací uvedených metod. Výsledky jednotlivých metod jsou porovnány a na jejich základě je doporučena optimální varianta. Práce dokládá praktický přínos vícekriteriálního rozhodování pro rozhodování v podnikovém prostředí.
Multi-criteria decision-making and its possibilities of use in business management
Keywords: vícekriteriální rozhodování; rozhodovací proces; rozhodovací metody; podnikové řízení; kritéria; váhy; multi-criteria decision-making; decision-making process; decision-making methods; business management; criteria; weights