Možnosti zdravotně sociální péče o klienty s vážnou duševní poruchou - Chotěnovská, Lucie (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce se věnuje problematice klientů s vážnou duševní poruchou a oblasti zdravotních a sociálních služeb pro tyto klienty. Teoretická část zahrnuje vysvětlení termínu vážná duševní porucha, jednotlivá duševní onemocnění z tohoto termínu a zdravotní a sociální služby určené pro klienty s vážnou duševní poruchou. Dále se věnuje komunitní péči o klienty s vážnou duševní poruchou, přístupům k nim a reformě psychiatrické péče u nás i v zahraničí. Výzkumná část se zaměřuje na prezentaci a interpretaci dat získaných kvantitativním výzkumem, který byl realizován pomocí dotazníků. Zjišťuje pokrytí zdravotních a sociálních služeb určených klientům s vážnou duševní poruchou, funkčností těchto služeb a komunitním plánováním ve vybraných krajích podle sociálních pracovníků/pracovnic.
What are the possible health and social care for patients with serious mental illness
Keywords: serious mental illness; schizophrenia; affective disorders; health and social services; community care; reform of psychiatric; vážné duševní poruchy; schizofrenie; afektivní poruchy; zdravotní služby; sociální služby; komunitní péče; reforma psychiatrie