Funkce desaturáz a elongáz v metabolismu lipidů u člověka - Mastíková, Anna (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá funkcí desaturáz a elongáz v metabolismu lipidů člověka. Zkoumá jejich význam v metabolismu endogenních a exogenních mastných kyselin na příkladu laboratorních zvířat i člověka. Jsou zde popsány příčiny poruch, jejich fyziologické projevy a souvislost s výskytem hyperglykemie, dyslipidemie, vznikem inzulinové rezistence následované vznikem metabolického syndromu, diabetu mellitu 2. typu a možných následných kardiovaskulárních chorob. Dále je uvedena používaná vyšetřovací a diagnostická metodika, jejich experimentální dostupnost, účinnost a přesnost. Význam studia desaturáz a elongáz nabývá na důležitosti, moderní genetické metody umožňují podrobnější studium delecí jednotlivých genů na laboratorních zvířatech. Nasycené mastné kyseliny toxicky působí na celý organismus a spolu s oxidačním stresem mohou mít vliv na vznik takzvaných civilizačních chorob.
Function of desaturases and elongases in human lipid metabolismus
Keywords: desaturázy; elongázy; mastné kyseliny; dyslipidemie; metabolický syndrom; desaturases; elongases; fatty acids; dyslipidaemia; metabolic syndrome