Automatizovaná kontrola stavu certifikátů X.509 - Král, David (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zabývá implementací softwarového nástroje pro automatizovanou kontrolu stavu certifikátů standardu X.509. Dále se práce zaměřuje na vysvětlení základních principů asymetrické kryptografie. Jsou představeny mechanismy, které jsou tímto typem kryptografie využívány, jejich bezpečnost a slabiny. Teoretická část také popisuje strukturu a obvyklou správu samotného certifikátu. V praktické části je vyvíjen zmíněný nástroj pro kontrolu platnosti certifikátů X.509. Čtenáři jsou seznámeni jak se softwarovými prostředky, využitými pro implementaci, tak i s jednotlivými částmi zdrojového kódu.
Automatic check of state of X.509 certificates
Keywords: kryptografie; certifikát; veřejný klíč; cryptography; certificate; public key