Porovnání interface pro spojení kapilární elektroforézy s hmotnostní spektrometrií v analýze derivatizovaných oligosacharidů - Mavrev, Jakub (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce si klade za cíl seznámit čtenáře s možnostmi on-line spojení kapilární elektroforézy a hmotnostní spektrometrie. V teoretické části jsou také diskutovány derivatizační postupy pro analýzu oligosacharidů. Experimentálně byly měřeny elektromigrační charakteristiky vybrané maltózové řady značené ANTS pomocí kapilární zónové elektroforézy. Na základně výsledků byly vybrány optimální podmínky pro CE-MS analýzu. On-line spojení CE-MS bylo realizováno pomocí laboratorně sestaveného nanoCEasy a komerčně dostupného elektrospreje s trojitou trubicí. Obě spojení byla porovnána podle jejich vlivu na separaci derivatizovaného maltózového žebříčku.
Comparison of the interface for coupling capillary electrophoresis with mass spectrometry in the analysis of derivatized oligosaccharides
Keywords: kapilární elektroforéza; hmotnostní spektrometrie; oligosacharidy; interface; nanoCEasy; elektrosprej s trojitou trubicí; capillary electrophoresis; mass spectrometry; oligosaccharides; interface; nanoCEasy; triple tube sprayer