Genová terapie - klinické studie současný stav - Miadiková, Nikola (Univerzita Pardubice, 2024)
Tématem bakalářské práce je "Genová terapie - klinické studie současný stav". Začátek práce se zabývá principy techniky genové terapie, které umožňují změnu DNA v organismu. Následující kapitola se věnuje popisu vlastností virových vektorů a dále je v práci věnována pozornost proteinu p53, který hraje určitou roli v ochraně před onemocněním zvaném rakovinou. V závěru práce jsou podrobně popsány klinické studie u vybraných onemocnění, kdy vědci testují způsoby léčby, aby zajistili, že jakákoliv metoda genové terapie použitá při léčbě bude bezpečná a účinná.
Gene Therapy - Current State
Keywords: genová terapie; technika genové terapie; virové vektory; protein p53; klinické studie; gene therapy; gene therapy technique; viral vectors; p53 protein; clinical trials