Péče o pacienta v pronační poloze - Michálková, Terezie Marie (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce na téma Péče o pacienta v pronační poloze je prací teoreticko-praktickou. Teoretická část práce popisuje fyziologické účinky pronační polohy, v jakých případech je indikována a kontraindikována, délku doby pronace, možné komplikace a ošetřovatelskou péči o pacienta v pronační poloze. V praktické části jsou zpracovány tři plány péče o pacienty s akutním syndromem dechové tísně, kteří byli ukládáni do pronační polohy. Plány péče byly vytvořeny pomocí ošetřovatelského modelu dle Marjory Gordonové a ošetřovatelských diagnóz dle NANDA taxonomie II. Na základě plánů péče byl vytvořen ošetřovatelský plán, který má být návodem pro sestry, jak pečovat o pacienty v pronační poloze.
Patient care in a prone position
Keywords: pronační polohy; ARDS; ošetřovatelské plány; prone positions; care plans