Ovlivnění thiolového metabolismu buněk - Davidová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalařská práce se zabývá ovlivněním thiolového metabolismu buněk. Thiolové sloučeniny jsou ty, které obsahují ve své molekule thiolovou, dříve take označovanou jako sulfhydrylovou skupinu. Thiolová skupina má významnou úlohu ve struktuře a funkci některých biologicky důležitých látek, je součásti aminokyseliny cysteinu. Prace je zaměřena zejména na velmi důležitou thiolovou sloučeninu, kterou je glutathion.
Modulation of thiol-dependent metabolism in cells
Keywords: glutathion; gama-glutamylcysteinsyntetáza; glutathionsyntetáza; glutathionperoxidáza; glutathion-S-transferáza; gama-glutamyltransferáza; glutathionreduktáza; glutathione; gama-glutamylcysteine synthetase; glutathione synthetase; glutathione peroxidases; glutathione-S-transferases; gama-glutamyl transpeptidase; glutathione reductase