Návrh systému řízení železniční zasílatelské společnosti zřízené jako dceřinná společnost ČD - Neruda, Tomáš (Univerzita Pardubice, 1996)
Tato diplomová práce se zabývá spedičními službami na železnici. Jsou to služby, které doplňují samotný přepravní proces. Hlavním cílem práce je navrhnout systém řízení železniční zasílatelské společnosti. Diplomová práce se v úvodních kapitolách zabývá analýzou dopravy a speciálně železniční dopravy. Obsahuje i obecné pojednání o spedici. V další části je zhodnocena činnost společnosti Želsped. Ta provádí některé spediční služby v mezinárodní železniční přepravě. Závěrečné kapitoly obsahují vlastní návrh transformace společnosti, návrh organizační a územní struktury. Výsledkem práce je zjištění, že spediční služby na železnici jsou velmi důležité pro rozvoj Českých drah, s.o. Těmito službami se musí zabývat samostatná firma. Jako nejefektivnější se jeví akciová společnost, na jejímž řízení by se podílely i České dráhy.
Draft control system forwarding company established as a subsidiary ČD
Keywords: železniční doprava; spedice; management; strategie; rail transport; forwarding; strategy