Rozpočet a hospodaření vybrané obce - Tvrdíková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2016)
Cílem práce je na základě analýzy příjmových a výdajových položek rozpočtu vybrané obce a výhledu v oblasti financování municipalit zhodnotit její hospodaření a navrhnout doporučení pro její vyšší ekonomickou samostatnost a efektivnost rozpočtových výdajů. Začátek práce se věnuje charakteristice obce, působnosti a orgánům. V další části je popsáno hospodaření obce a rozpočet, způsob jeho sestavování a různá pojetí rozpočtu. Práce se také zabývá kontrolou a přezkoumáváním hospodaření obce. Další část práce se zabývá obcí Tři Dvory, která je nejprve stručně charakterizována. Dále je práce zaměřena na analýzu rozpočtů v letech 2011 až 2015, také je zmíněn návrh rozpočtu na rok 2016. Na konci této části je zmíněná ekonomická samostatnost obce a efektivnost výdajů. Práce je zakončena shrnutím a doporučením pro obecní hospodaření.
Budget and its management in a selected municipality
Keywords: obce; Tři Dvory; rozpočet obce; příjmy; výdaje; analýza rozpočtů; hospodaření; municipalities; municipality's budget; incomes; expenditure; analysis of the budget; management