Komparace bankovního sektoru ve vybraných zemích - Závorková, Adéla (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na komparaci bankovního sektoru ve vybraných zemích, konkrétně v České republice a v Německu. Cílem je porovnat strukturu bankovního sektoru na základě zvoleného kritéria, kterým je přístup k principům ESG, a posoudit rozdíly a společné prvky ve vztahu k dosažení finanční stability. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy v oblasti bankovnictví, ESG a finanční stability a popisuje specifika bankovních sektorů obou zemí. Praktická část se zabývá analýzou nefinančních reportů České spořitelny a Deutsche Bank za rok 2023 jakožto předních institucí na daných trzích.
Comparison of the banking sector in selected countries
Keywords: bankovní sektor; principy ESG; finanční stabilita; udržitelné finance; Česká spořitelna; Deutsche Bank; banking sector; ESG principles; financial stability; sustainable finance; Česká spořitelna; Deutsche Bank